Művészetterápia, avagy
tegyük le az alapokat

A Művészetterápia kapcsán elsőként tisztázzuk azt a hozzáállást, amiből érdemes kiindulni:

Egy gyakorló művész Melody Johnson cikkét szeretném itt megosztani veled. Nagyon egészséges a gondolkodása, éppen ezért választottam nyitó gondolatait erre az oldalra. A cikke rá tud világítani sok egészségtelen vagy hibás hiedelemre, amit összegyűjthettél az eddigi életed során:

Melody Johnson: Képzett művésznek lenni

Főiskolai végzettségem van Textil szakon és egyetemi Festészet és Rajzolás szakon. Nagy dolog. Fölvettem minden tárgyat, amit csak lehetséges volt a középiskolában, és én voltam az a kölyök, aki a havi színes illusztrációkat rajzolta a táblára. Azért vagyok most itt, hogy elmondjam neked itt: nincs olyan, hogy képzett művész.
A művészeti iskolákban elméletet tanulhatsz- talán... ha szerencsés vagy- és technikákat, művészettörténetet. Némelyik érdekes, némelyik szórakoztató, de egyik sem tesz képzett művésszé. Vagy az tenné a művészt, hogy megtanul zsonglőrködni vagy eljátszani a halottat?Művésznek lenni, egyik sem ezek közül. A művész már ott van benned, nem lehet jobban megtanulni, mint azt, hogy hogyan legyen kék a szemed. Nem tanulhatod meg az iskolában, hogyan kell helyesen rajzolni, vagy formázni vagy festeni. Az iskolában meg tudod tanulni az alakok pontos arányait, de mire mész vele, ha absztrakt festő akarsz lenni? Megtanulhatod az összes technikát a világon, és még mindig ott maradsz a problémával, hogy hogyan használd őket, hogy művészetté álljon össze.

A benned lévő vágy az alkotásra, az a rész, amire valójában figyelni kellene. Ez olyan természetes kifejezése az emberi létnek, mint az, hogy beszélni vagy énekelni akarsz. Néhányan csodálatos hanggal vannak megáldva, de ahogy mostanában felfedeztem, az erdő sokkal nyugisabb hely lenne, ha csak a legjobb hangú madarak énekelnének.Hagyd abba a kifogást, hogy nincs művészeti képzettséged. A barátnőm Carol Taylor vég nélkül nyafogott erről a múltban, és mostanra pedig már 5 db 'a kiállítás legjobbja' elismerő címet zsebelt be. Keményen megdolgozott érte. Ott volt minden workshop-on, amin csak tudott, még nálam is, őrült módon gyűjtötte a technikákat, de a 'vágy az alkotásra' vitte oda, ahol most van.

Alkoss többet! Semmi sem tud jobban felpörgetni, mint a tevékenység maga. Abból tanulsz, ha te magad csinálod, és ha megtanulsz megbízni az ösztöneidben, akkor megtaláltad a legfontosabbat, amit a művészettel kapcsolatban fel lehet fedezni. Minden ott van benned, csak arra vár, hogy kifejeződhessen.

Csak olyat tegyél, ami boldoggá tesz téged! Nem kapsz extra jutalmat a szenvedésért.
-Ha azt szeretnéd, hogy az emberek aprólékosnak, precíznek tartsanak, akkor csináld azokat a halálosan időrabló pepecs munkákat, hogy bebizonyítsd ezt.
-Ha azt szeretnéd, hogy az emberek mélyen gondolkodónak tartsanak, akkor csinálj olyat, ami teli van súlyos üzenetekkel,és meg van töltve fecsegéssel. (Ha üzenetet akarsz küldeni, akkor próbáld ki a Western Union-t)
-Ha a művészeted olyan, ami neked örömet okoz és élvezettel csinálod, akkor a kész műben is meg fog mutatkozni.

A művészeted a te képviselőd, mint egy nagykövet. Amit kiadsz a kezeid közül, kétségtelenül olyan embereket fog vonzani, akik kedvelni fognak téged, és akiket te is kedvelni fogsz. Caryl Fallert mondta nekem ezt, és nincs is ettől igazabb: Azok, akiknek nem tetszik amit csinálsz, nem foglalkoznak vele. Akiknek pedig tetszik, amit csinálsz, alig várják majd, hogy elmondhassák neked. És máris szereztél új barátokat. Hát nem csodálatos?

Nem lesz minden mestermű,amit alkotsz, mégis megéri foglalkozni vele.
Előfordulhat, hogy amit kipróbáltál nem tetszik, nem az igazi, akár azt is tudod már, hogy hogyan kellett volna jobban csinálni. Nincs azzal semmi baj, ha befejezetlenül félreteszed. Nem szükséges, hogy valaha is befejezd, de használhatod a darabjait valami olyanhoz, ami jobban beválik. Ez a legjobb a foltmozaikozásban. El tudod képzelni, hogy egy olajfestményt szétszabdalsz és beilleszted egy új képbe? Nem könnyű.

Lopd el a tudást! Nézegess művészeti alkotásokat, letisztázva magadnak a benne rejlő értéket! Figyeld meg a szerkezetét vagy az elrendezését, amit felhasználhatnál a saját alkotásodban! Értsd meg, hogyan viszonyulnak a színek egymáshoz egy műben, hogyan teremtenek meg egy hangulatot! Tápláld a múzsádat, és foglalkozz inspiráló képekkel!

De te ezt már amúgy is tudod, igaz? Látod, már az vagy, már művész vagy...

Melody Johnson cikkét itt olvashatod eredetiben, angolul (A fordítás a szerző engedélyével és közreműködésével)


Kapcsolódó írások a blogról: Műanyag mesék


Művészetterápia kapcsán van kérdésed? Itt teheted fel.


Ajánlom saját könyvemet!

Lélek fényesítő utazások Makay Anikó