A túlsúly lelki okai

Csókra várva - Makay Anikó olajfestménye

Örülünk, hogy a megoldás keresésben eljutottál oda, hogy a tapasztalt túlsúly lelki okai és azok megoldása is kulcsszerepet játszanak abban, hogy elérd ideális testsúlyodat.

Ha te is azok közé az emberek közé tartozol, akik küzdenek azért, hogy az ideális testsúlyukat elérjék, akkor bizonyára már fáradt, frusztrált vagy, és akár fel is szeretnéd adni. Az a legvalószínűbb, hogy már kipróbáltál számos diétát és mozgási rendszert, amelyek nem működtek, és azt gondolod, hogy neked egyszerűen nincs elég akaraterőd, hogy egészséges szokásokhoz tartsd magad ezen a téren.

A diéták önmagukban reménytelenül alkalmatlanok arra, hogy hosszú távú megoldást nyújtsanak, és akár az egészséged rovására is mehetnek.

A probléma nem az étellel van - és legtöbbünk ezt már eleve tudja. Lehet, hogy már tisztában vagy minden tápanyaggal, egészséges étkezési tippel, azzal, hogy miként hasznos a mozgás. És lehet, hogy éjszakánként az ágyadban bántod is magadat mindazokért a "meg kellene tenni" dolgokért, amiket mégsem csinálsz.

Miért van az, hogy gyakran nem vagyunk képesek azt csinálni, amiről tudjuk, hogy hasznos lenne?

Az igazság az, hogy ha nem foglalkozol az étkezési szokások, a túlsúly lelki okai megoldásával,

akkor egy végtelen ördögi körbe kerülsz, amikor leadsz a súlyodból és visszahízod. Mindez pedig frusztrációt, depressziót, reményvesztettséget és alacsony önbecsülést, akár az értéktelenség érzését is generálhatja benned.

Úgy találjuk, hogy leggyakrabban a bizonyos ételekkel, italokkal kapcsolatos függőségeinket, berögzött étkezési szokásainkat, kényszeres késztetéseinket olyan mélyen lévő és akár rég elfelejtett emlékekhez kapcsolódó érzelmi megoldatlanságok okozzák, amelyek a tudatalattiban működve szabotálják tudatos döntéseinket. A tapasztalt egészségtelen és kéretlen, automatikusan működő, viselkedési minták ezeknek az érzelmi ügyeknek a következményei.

Jellemzően a következő "ügyek" mentén csoportosíthatóak a túlsúly lelki okai, az érzelmi megoldatlanságok:

  • önfenntartási, túlélési késztetés, a hiánytól, a nélkülözéstől való félelem, melynek hatására túleszünk, felhalmozunk (gyakran korábbi generációktól származó programok működtetik: "mindent meg kell enni a tányérodról", "nem válogathatsz", "kötelező enni, akkor, amikor a család is") Ilyenkor a saját félelmüket táplálják bele a gyermekbe, ami lehet, hogy az ő életükben (háború, éhínség, mély szegénység) még valós veszély volt, ezért akkor, amikor volt mit meg kellett enni.
  • társasági lényként tartozni akarunk a többiekhez, ezért átvesszük az elvárásukat. Vágyunk a kapcsolódásra, hogy befogadjon a csoport, hogy kedvében járjunk a többieknek, ezért nem utasítunk vissza ételt. Sokszor ez működteti a kávézás, a dohányzás, az italozás függőségét is.
  • vágyunk az intimitásra, a csábításra, a szexualitásra, és ha itt akadályok, problémák adódnak, akkor gyakran helyettesítőként nyúlunk a kekszes dobozért, nyitjuk ki a hűtőt - szeretetet, önbecsülést, elfogadást vélünk kapni csoki, fagyi vagy bármi más segítségével
  • nagyon korai gyerekkorban (2-3 éves) az önazonosság kialakulásának egyik kulcsfontosságú szakasza, hogy elkezdünk nemet mondani és ez leghangsúlyosabb és leggyakrabb az étkezéssel kapcsolatos. Ha ebben az időszakban rákényszerítenek az akaratunk ellenére pl. az evésre (mit, mennyit, mikor), akkor gyakran az ilyen érzelmileg felfokozott helyzetben mélyen belül az a kis gyerek eldönti, hogy ha felnő, akkor azt és annyit eszik, amit és amennyit ő akar. Létkérdéssé válik számára, bizarr módon erőt vél meríteni belőle.

A fent leírtak mindössze a tapasztalatunkból származó lehetséges lelki okok. Nyilván az, hogy elolvasod nem segít önmagában, hiszen mindenki élete egyedi, és a kialakult érzelmi blokkok, öntudatlanul tett fogadalmak, átvett elvárások és szokások teljesen mások.


Képesek vagyunk segíteni neked, hogy feltárd és megoldd a túlsúllyal kapcsolatos problémáidat.    

Vedd fel itt a kapcsolatot!  1. [Főlap]
  2. [Túlsúly lelki okai]

A Belső Utazás nem helyettesíti az orvosi kezelést. Nem adok orvosi tanácsot, nem diagnosztizálok. Alapos kivizsgálásért, diagnózisért és orvosi kezelésért fordulj szakorvoshoz. Én képzett és akkreditált alkalmazója vagyok a Belső Utazás módszerének. A betegségek, a tünetek mögött meghúzódó érzelmi blokkokat segítek számodra feltárni és felszabadítani. 

Ajánlom saját könyvemet!

Lélek fényesítő utazások Makay Anikó