A félelem az egyik legerősebb érzés, amit érzékelni tud a testünk

Ahogy a magyar nyelv mondja, a félelem fél-elem, tehát nem egész.Fontos ezt tudunk, mert amikor félünk, akkor csak félig láthatjuk az igazságot, félig érezzük a valóságot, hiszen fél-elemben vagyunk.

Reszketünk tőle, remegünk tőle, kiver a víz, vagy falfehérré válunk az ájulás szélén...Nem kapunk levegőt és ez még jobban megijeszt.És ha még attól is rettegünk, hogy mások észreveszik rajtunk, az csak ront a helyzetünkön:hiszen ez valami olyan kontrollálhatatlan erő, ami megesz, elpusztít, és ezt ki szeretné?

Hát marad a folyamatos menekülés. Félni rossz. Ezért inkább elkerüljük a helyzeteket, amikor előjönne. Elkerülünk embereket, helyszíneket, villamost vagy a mozit. A magas tornyot vagy a létrát, a repülést... legyen bármi is amitől félünk, azt JÓ MESSZIRE ELKERÜLJÜK. Korlátoz minket. Elveszi a szabadságunkat. Gyakran az idő múlásával egyre több és több dologban korlátoz. Míg először csak a pókoktól féltünk, talán most már minden szőrös álattól is...

Az én félelem más, mint a többieké
A családom nem érti meg

Tökéletesen igazad van. A többiek nem értik. Látják ugyan, érzékelik ennek a szenvedését, és ezt kiemelném, bizony ez MAGA A SZENVEDÉS, némelyikük segíteni is szeretne, mégsem tud.Ez az igazság. Nem tudnak. Megpróbálnak ezt-azt, elküldenek szakemberhez, gyógyszert keresnek a számodra vagy megmutatják, hogy számukra egyáltalán nem félelmetes az, ami neked igen.

De ettől az érzés nem múlik el.

OK. Akkor kezdjük az elején. Ha ide kerültél valahogyan, és magadra ismersz, dolgod van a rettegéssel. És jó ha tisztázunk pár dolgot.

Félni rossz.
Kellemetlen és szenvedés. És félni a félelemtől... hát az meg egyenesen borzalmas.
És nincs senki, aki helyetted meg tudná oldani. Te vagy a kulcsa az egésznek.

Úgyhogy minél hamarabb visszanyered a szabadságodat, minél hamarabb leteszed a korlátokat, annál jobb, mert nincs kétszáz éved ebben a testben, hogy arra várj, majd 50 év múlva megoldódik. És különben is, addig pedig mégiscsak félni kellene...

Tehát a félelem egy olyan kellemetlenségekkel járó energia, amit a testben érzékelünk, ami valamiféle összehúzódással jár. A gyomrod ökölbe húzódik, vagy a torkod szorul össze, talán a lábadból száll el minden erő.

Most, hogy ezt tisztáztuk, nézzük meg ennek a folyamatát. Mire is reagál így a tested?

Mitől félsz?

A haláltól
A betegségtől.
Hogy valami rossz történik.
Az ismeretlentől.
Magától a félelemtől.

Kezdjük az ismeretlentől való félelemmel

Ha ezt igazán megérted, a többi félelmed is szertefoszlik magától. Az ismeretlentől valójában nem tudsz félni. Hát ez nem így van! Tiltakozol most erősen, ugye? Félsz mondjuk attól, hogy kalatorubanas?

Dehogy is. Mi a fene ez a kalatorubanas? Nem tudom, de nem félelmetes, igaz? Tehát itt bizonyítottam be, hogy az ismeretlentől valójában nem félsz. Jó, jó akkor mitől? Hát az ismerttől. Attól, hogy azt feltételezed, hogy az ismeretlenre majd jól rá fog illeni az, amit már ismersz. És az az ismert valami az meg egészen szar... Na ettől tényleg be lehet szarni...Persze viccelek. De a viccen túl, remélem megértetted a félelmed folyamatát.

Félsz a betegségtől vagy attól, hogy valami rossz történik

Éppen az imént tisztáztuk, hogy valami ismerttől félsz. Lejátszod magadban a játékot, hiszen te MÁR tudod, anélkül, hogy megtörtént volna. Mondod magadnak, elképzeled, színes szélesvásznú mozifilm -mindez a fejedben. Újra és újra lejátszva, talán különféle szörnyűbbnél szörnyűbb kimenetelekkel. Minél tovább csinálod, annál szörnyebben érzed magad tőle. És lehet, hogy már a környezetedet is bevontad a játékba.

Félted magadat és a családtagjaidat - az esetek többségében olyan eseményektől, amelyek NEM következnek be. Viszont jól elrontottad a saját és a többiek napját is. Remélem érzékeled, hogy milyen ördögi kör ez. Minél többet csinálsz belőle, annál több a rettegés és annál rosszabbul érzed magad.

Viszont a jó hír: minél kevesebbet csinálsz belőle (értsd: leállsz a fejedben vetített mozival), annál jobban érzed magad. És minél jobban érzed magad, annál jobb az életed.
Úgyhogy állj meg! Állj meg a fejedben!

Szeretném kipróbálni a gyakorlatban is, hogy hogyan tudok megállni.

Rettegés a haláltól

Ez az egyik legerősebb negatív érzés, amit ez a test érezni képes. Vizsgáljuk ezt is meg közelebbről: Mitől is félsz? Nem tudom. Ugyanis nem haltál még nem, tehát nem tudhatod, milyen is meghalni. A "nem tudom-tól" pedig nem lehet félni, hiszen azt sem tudhatod milyen. Ha ez pedig így van, akkor mitől is félsz valójában? Valamitől, amit mondasz magadnak a halálról. Valamit mondasz, amit nem tudsz leellenőrizni, hiszen még senki vissza nem jött onnan.

Maradjunk annyiban, hogy a halálról nem tudjuk milyen, akkor pedig ott van pőrén a rettegés, az az energia, ami korlátoz, bezár és felemészti minden erődet. Mi lenne, ha most az egyszer - vagy akkor, amikor rád tör - hagynád, hogy "elpusztítson", hagynád, hogy felemésszen. Mit is veszíthetsz? Egyedül a szenvedést, a rémületet.

Akik megtették, nagyon érdekes eredményre jutottak. Kiderült, hogy amit korábban hittek, hogy a rettegés elpusztítja őket... NEM TUDJA ELPUSZTÍTANI az önvalót, azt aki valójában vagy. A rettegés sem más, mint a többi érzés. Jön és megy. A félelem jön, felerősödik, talán jól megremegteti az embert vagy a kirázza mint a hideg, DE nem tud elpusztítani.

Itt van néhány felsóhajtás, amelyet a halálfélelmet úgy igazán megtapasztalt emberek mondtak:"Ó, hát ettől féltem ennyire?!" "Ez nem is rossz. Tulajdonképpen semmi rossz sincs benne." "Nem tudok már azonosulni vele!" "Nahát, ez ilyen egyszerű?"

Ó igen. Lehet, hogy egyszerű, de nem mindig könnyű.

Félsz magától a félelemtől

Ez aztán a róka fogta csuka. Vedd észre, hogy már most rettegésben töltöd a napjaidat, így az életedet.
Mi a legrosszabb, ami történhet? Meghalsz? Kinevetnek? Vagy magányosan tengeted az életedet?
Ezek is lehetséges válaszok, de szerintem a legrosszabb már itt van: mégpedig az, hogy ebben a félelemben éled tovább az életed, a következő 10, 20, 50 stb. évet. Ez a szenvedés a legrosszabb, úgyhogy ne habozz tovább vagy

1. hagyd abba és kezdj el élni szabadon

2. vagy gyere el egy belső utazásra, hogy biztonságos környezetben kiderüljön mi a helyzet ezzel a félelemmel.

Találd meg, amit igazán szeretsz!

Szeretettel üdvözöllek, itt megismerkedhetsz velem


Kutyu-Li mester a témáról


A Belső Utazás nem helyettesíti az orvosi kezelést. Nem adok orvosi tanácsot, nem diagnosztizálok. Alapos kivizsgálásért, diagnózisért és orvosi kezelésért fordulj szakorvoshoz. Én képzett és akkreditált alkalmazója vagyok a Belső Utazás módszerének. A betegségek, a tünetek mögött meghúzódó érzelmi blokkokat segítek számodra feltárni és felszabadítani. 

Ajánlom saját könyvemet!

Lélek fényesítő utazások Makay Anikó