szeretet, veszteség és halál:

Sokat használt szó: szeretet. Meg kell találnod, amit igazán szeretsz


Steve Jobs speech

Ez a szöveg Steve Jobs nyitóbeszéde (Apple Computer és a Pixar Animation Studios elnök-vezérigazgatója), amely 2005 június 12-én hangzott el a Stanford Egyetemen.
Megtiszteltetés, hogy itt lehetek a világ egyik legnevesebb egyetemének megnyitóján. Soha nem szereztem diplomát. Az igazat megvallva, ma kerültem valaha is a legközelebb a diplomához. Ma három történetet szeretnék megosztani az életemből. Ennyi. Nem nagy ügy. Csak három történet.

Az első történet a pontok összekötéséről szól:

Kimaradtam a Reed College-ból az első 6 hónap után, de aztán ottmaradtam még egy 18 hónapot, mielőtt tényleg abbahagytam volna. Tehát, miért maradtam ki?

Még akkor kezdődött, mielőtt megszülettem volna. A biológiai anyám egy hajadon főiskolai hallgató volt, aki elhatározta, hogy örökbe ad. Nagyon erősen ragaszkodott hozzá, hogy diplomások fogadjanak örökbe, úgyhogy minden el volt már rendezve, hogy egy jogász és a felesége fogadjon örökbe, amikor megszületek. Azzal az egy kivétellel, hogy amikor előbújtam, az utolsó pillanatban a leendő szüleim elhatározták, hogy inkább lányt szeretnének. Tehát a későbbi szüleim, akik akkor várólistán voltak, az éjszaka közepén kaptak egy telefonhívást: "Van itt egy nem várt újszülött, fiú, akarjátok?" Azt mondták: "Természetesen." A biológiai anyám később kiderítette, hogy az anyám sosem diplomázott és az apám a középiskolát sem fejezte be. Ezért az utolsó örökbefogadási papírokat nem írta alá. Csak néhány hónappal később enyhült meg, amikor a szüleimnek szavát vette, hogy egy nap majd főiskolára küldenek.

És 17 évvel később elmentem a főiskolára. De naivan egy olyan iskolát választottam, amely majdnem olyan drága volt mint a Stanford, és a munkásosztálybéli szüleim összes megtakarítását felemésztette. Hat hónap múltán nem láttam értelmét ennek. Ötletem sem volt, hogy mit kezdjek az életemmel, és arról sem, hogy a főiskola hogyan segít majd kitalálni azt. És elköltöttem a szüleim spórolt pénzét, amelyért egész életükben dolgoztak.
Úgy döntöttem, hogy kimaradok, és bíztam benne, hogy minden rendbe jön. Elég ijesztő volt ez akkor, de visszanézve ez volt a legjobb döntés, amit valaha hoztam. Abban a percben, amint kimaradtam, abbahagytam a kötelező tárgyakat, amelyek nem érdekeltek. és bejártam olyan órákra, amelyek érdekesnek látszottak.

Ez egyáltalán nem volt romantikus. Nem volt kollégiumi szobám, így a barátaim szobáiban a földön aludtam. Kólás üvegeket váltottam vissza 5 centért, hogy legyen miből ennivalót vennem, és minden vasárnap este 7 mérföldet gyalogoltam, hogy a héten egyszer egy normális ételt egyek a Hare Krishna templomban. Szerettem. És a legtöbb dolog, amibe belebotlottam a bátorságomat és intuíciómat követve, megfizethetetlen értékké vált később. Itt van közülük egy példa:

A Reed College abban az időben a legjobb kalligráfia képzést nyújtotta az országban. A diákvárosban mindent a plakáttól kezdve, a fiókokon lévő minden egyes feliratig, mindent gyönyörű kézzel készített kalligráfia díszített. Miután kimaradtam, és nem kellett a normál órákra bejárnom, elhatároztam, hogy megtanulom, hogy kell ezt csinálni. Megtanultam a "serif és san serif " betűtípusokat, hogyan kell megváltoztatni a helyet a különböző betűkombinációk között, mi teszi a tipográfiát kiválóvá. Gyönyörű, történeti, művészeti volt, olyan finom módon, ahogy a tudomány sosem tud az lenni - elbűvölőnek találtam.

Még remény sem volt rá, hogy valaha a gyakorlati életben használni fogom őket. De tíz évvel később, amikor az első Macintosh számítógépet terveztük, minden eszembe jutott. És mi mind belevettük a Mac-be. Ez lett az első gyönyörűen tipografált számítógép. Ha nem járok be erre az egyetlen órára, akkor sosem lett volna a Mac-nek többszörös betűképe vagy arányosan elhelyezett betűi. És miután a Windows lemásolta ezt, valószínű, hogy egy személyi számítógépen sem lenne most ez. Ha nem maradok ki, akkor nem járok a kalligráfia órákra, és a személyi számítógépeknek nem lenne ez a csodálatos kalligráfiája, ami most van. Természetesen előrefelé nem lehetett összekötni a pontokat, amikor még a főiskolán voltam. De nagyon-nagyon világos az összeköttetés tíz évvel későbbről visszanézve.

Még egyszer: nem tudod a pontokat összekötni előre, csak visszafelé, visszanézve. Úgyhogy meg kell bízzál abban, hogy a pontok valahogy összekapcsolódnak majd a jövőben. Bíznod kell valamiben - a zsigereidben, a végzetben, az életben. a karmában, vagy valamiben. Ez a megközelítés soha nem hagyott cserben, és ez adta a különbséget az életemben.

A második történet a szeretetről és veszteségről szól:

Szerencsés voltam, mert korán rátaláltam arra, amit szeretek. Woz és én a szüleim garázsában indítottuk el az Apple-t, amikor 20 éves voltam. Keményen dolgoztunk, és 10 évvel később az Apple a kettőnk garázscégéből kinőtte magát: 2 milliárd dolláros céggé, 4000 alkalmazottal. Egy évvel korábban dobtuk piacra a legjobb kreációnkat a Macintosh-t, és csak most töltöttem be a 30-at. És akkor kirúgtak. Hogyan rúghatnak ki egy cégtől, amit te alapítottál? Nos, ahogy az Apple növekedett, felvettünk valakit, aki elég tehetséges volt, hogy a céget vigye, és az első évben minden rendben ment. De amikor a jövőképünk különbözni kezdett, végül-is összevesztünk. És amikor ez megtörtént, az igazgatótanács őmellé állt. Tehát 30 voltam, amikor kirúgtak. Nagyon nyilvánosan. Amire egész felnőtt életemben fókuszáltam, az mind elveszett, gyilkos volt.

Tényleg nem tudtam mit csináljak, jó pár hónapig. Úgy éreztem, hogy a vállalkozók korábbi generációját mind cserbenhagytam azzal, hogy elestem a csatában, és az elmegy mellettem. Találkoztam David Packarddal és Bob Noyce-szal és megpróbáltam bocsánatot kérni, hogy ilyen bénán eltoltam. Nagyon nyilvános kudarc volt, még az is megfordult a fejemben, hogy elmenekülök a völgyből. De valami kezdett megvilágosodni bennem- még mindig szeretem, amit csinálok. Az Apple-nél történtek semmit sem változtatnak rajta. Visszautasítottak, de még mindig szerelemben vagyok. És így elhatároztam, hogy újrakezdem.

Akkor nem úgy láttam, de kiderült később, hogy az Apple-ből való kirúgásom a legjobb dolog, ami történhetett velem. A sikeresség nehézségét felváltotta ismét a kezdők könnyűsége: hogy kevésbé voltam biztos bármiben is. Annyira felszabadított, hogy ezzel beléptem életem legkreatívabb időszakába.

A következő 5 évben elindítottam a NeXT nevű céget, egy másikat Pixar néven és beleszerettem egy lenyűgöző nőbe, aki később a feleségem lett. A Pixar alkotta meg a világ első komputer-animációs filmjét, A Toy Story-t, és ma a világ legsikeresebb animációs stúdiója. Az események nevezetes fordulata, hogy az Apple megvette a NeXT-et, visszakerültem az Apple-hez, és a technológia, amit a NeXT-tel fejlesztettünk az Apple reneszánszának javát adja. És Laurence-nek és nekem csodálatos családunk van együtt.

Eléggé biztos vagyok benne, hogy mindez nem történt volna meg, ha nem rúgnak ki az Apple-től. Keserű volt a pirula, de a betegnek szüksége volt rá. Néha az élet egy téglával vág fejbe. Ne veszítsd el a hitet. Meg vagyok róla győződve, hogy az tartott mozgásban, hogy szerettem, amit csinálok. Neked is meg kell találnod, amit szeretsz. És igaz ez a munkára, ahogy a szerelemre is. A munka az életed nagy részét ki fogja tölteni, és az egyetlen módja annak, hogy tényleg elégedett lehess, ha hiszed, hogy nagyszerű munkát végzel. És az egyetlen módja annak, hogy nagyszerű munkát végezz, ha szereted, amit csinálsz. Ha nem találtad meg, keress tovább. Ne torpanj meg. És ahogy a szív dolgaival van, tudod majd, amikor rátalálsz. És ahogy bármelyik nagyszerű kapcsolat, ez is az idő múltával csak egyre jobbá válik. Úgyhogy csak keresd, amíg meg nem találod. Nem csillapodva.

A harmadik történet a halálról szól:

Amikor 17 voltam, olvastam egy idézetet, valahogy így szólt: "Ha úgy élsz minden nap, mintha az utolsó napod lenne, akkor egyszer tényleg igazad lesz." Olyan hatással volt rám ez, hogy azóta, 33 éve, amikor reggelente belenéztem e tükörbe, megkérdeztem magamtól: " Ha ma lenne életem utolsó napja, meg akarnám tenni, amit ma tenni fogok?" És amikor a válasz nem volt, már egy pár napja egyhuzamban, akkor tudtam, hogy valamit változtatnom kell.

Emlékezni arra, hogy hamarosan meghalok, a legfontosabb eszköz, ami valaha is segített nekem az életem nagy választásaiban. Merthogy majdnem minden - minden külső elvárás, minden büszkeség, minden félelem és szégyenkezés vagy kudarc - ezek mind szétmállanak a halállal szembenézve, meghagyva azt, ami valóban fontos. Emlékezni arra, hogy meg fogsz halni, ez a legjobb módja annak, hogy elkerüld a csapdát, hogy van valamid, amit elveszíthetsz. Már most meztelen vagy. Nincs ok, amiért ne követnéd a szívedet.

Egy évvel ezelőtt rákot állapítottak meg nálam. 7.30-kor megvizsgáltak, a vizsgálat tisztán kimutatta a tumort a hasnyálmirigyemben. Azt sem tudtam addig, hogy mi a hasnyálmirigy. Az orvosok azt mondták, hogy majdnem biztos, hogy a tumor gyógyíthatatlan, és háromtól hat hónapig maradhatok életben. Az orvosom azt javasolta, hogy menjek haza, rendezzem el a dolgaimat, ami az orvos virágnyelve arra, hogy készüljek fel a halálra. Azt jelenti, hogy pár hónap alatt megpróbálod a gyerekeidnek elmondani mindazt, amit az elkövetkező 10 évben mondanál nekik. Azt jelenti, hogy minden szálat elvarrsz, hogy a családodnak olyan könnyű lehessen, amennyire csak lehet. Azt jelenti, hogy elbúcsúzol.

Ezzel a diagnózissal töltöttem az egész napot. Aznap késő este biopsziát csináltak, ami azt jelenti, hogy egy endoszkópot vezettek le a torkomon és a gyomromon keresztül a beleimbe, egy tűvel beleszúrtak a hasnyálmirigyembe és néhány sejtet vettek a tumorból. Be voltam nyugtatózva, de a feleségem, aki ott volt, mesélte, hogy amikor a sejteket megnézték a mikroszkóp alatt, az orvosok sírva fakadtak, mert kiderült, hogy ez egy nagyon ritka hasnyálmirigyrák-típus, ami műtéttel gyógyítható. Megvolt a műtét és jól vagyok.

Ekkor voltam a legközelebb a halálhoz, és remélem, hogy egy pár évtizedig ez így is marad. Átélve ezt, most már egy kicsit nagyobb bizonyossággal mondhatom mint, amikor a halál hasznos, de pusztán intellektuális elgondolás volt számomra:

Senki nem akar meghalni. Még azok sem, akik a mennybe akarnak jutni, ők sem akarnak ehhez meghalni. És mégis a halál az a célállomás, amelyhez mindannyian megérkezünk. Senki sem úszta meg. Ennek így kell lennie, mert a Halál úgy tűnik az Élet legjobb találmánya. Az Élet átalakítója. Eltakarítja a régit, hogy az újnak helyet csináljon. Most éppen te vagy az új, de egy nap, nem túl sokára, szó szerint te leszel a régi és te leszel eltakarítva az útból. Sajnálom ha drámai, de így igaz.

Az időd korlátozott, ezért ne pazarold arra, hogy valaki más életét éled. Ne ess bele a dogma csapdájába - ami más emberek gondolatainak az eredménye. Ne engedd, hogy a mások véleménye túlharsogja a saját belső hangodat. És a legfontosabb, hogy legyen bátorságod követni a szívedet-intuíciódat. Mert valahonnan ők már tudják, hogy mivé is akarsz válni valójában. Minden más másodlagos.

Amikor fiatal voltam, volt egy lenyűgöző kiadvány a Teljes Föld Katalógus, ami az én generációm egyik Bibliája volt. Egy Steart Brand nevű fickó állította össze, innen nem messze a Menlo Parkban, az ő költői érintése nyomán kelt életre. A hatvanas évek végén volt mindez, még a személyi számítógépek és nyomtatók előtt, amikor még mindent írógéppel, ollóval és fényképezőgéppel készítettek. Olyasmi volt, mint a Google papírkötésben, csak éppen 35 évvel a Google megjelenése előtt: idealista volt, telis-tele találó ötletekkel és nagy elképzelésekkel.

Stewart és a csapata kiadott több sorozatot a Teljes Föld Katalógusból, és amikor ez befutotta pályáját, kiadták az utolsót. Ez már a hetvenes évek közepén volt, annyi idős voltam, mint ti. Az utolsó kiadvány hátsó borítóján volt egy fotó, egy kora reggeli vidéki útról, amin stoppolnál, ha olyan kalandos vagy. Alatta ezek a szavak voltak: "Maradj Éhes. Maradj Őrült." Ez volt az ő búcsúüzenetük, amivel lezárták a sorozatot. Maradj Éhes. Maradj Őrült. És mindig ezt kívántam magamnak. És most, ahogy végeztek, hogy újat kezdjetek, ezt kívánom nektek.

Maradj Éhes. Maradj Őrült.
Nagyon köszönöm mindenkinek.

Home
A cikk forrása: Stanford News

Van saját történeted a szeretet, veszteség és halál kapcsán megtapasztalt csodáról? Oszd meg velem!


A Belső Utazás nem helyettesíti az orvosi kezelést. Nem adok orvosi tanácsot, nem diagnosztizálok. Alapos kivizsgálásért, diagnózisért és orvosi kezelésért fordulj szakorvoshoz. Én képzett és akkreditált alkalmazója vagyok a Belső Utazás módszerének. A betegségek, a tünetek mögött meghúzódó érzelmi blokkokat segítek számodra feltárni és felszabadítani. 

Ajánlom saját könyvemet!

Lélek fényesítő utazások Makay Anikó